Translate

niedziela, 20 października 2013

Ciasteczka orzechowe z nutellą lub marmoladą .



250g mąki
200 g masła
70g cukru pudru
1 jajko
100 g marmolady  morelowej
sól
40 g drobno pokrojonych migdałów

Mąkę przesiać , wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli a następnie utrzeć z miękkim masłem .
Ciasto wyrabiać tak długo aż będzie gładkie i jednolite . Rozwałkować na posypanym mąką  blacie na ok 3 mm i wykroić kółka .

Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Połowę ciastek posmarować żółtkiem roztrzepanym z niewielką ilością wody , posypać migdałami . Piec w 180 C przez 10-15 min.
Odstawić do ostygnięcia . Wg oryginalnego włoskiego przepisu przekładać marmoladą morelową .
Ja trochę zmodyfikowałam przepis i do maki dodałam trochę maki orzechowej i przełożyłam ciasteczka nutellą .
Prześlij komentarz