Każdy lubi wypieczony pszenny chlebek z pachnącą skórka .Jest to jeden z moich smaków dzieciństwa , kiedy to babcia piekła taki chleb w piecu chlebowym a ja dostawałam ciepłą piętkę ze śmietaną i cukrem .
Nie ma najmniejszego problemu , żeby taki chlebek upiec sobie w domu . Ja do mojego pierwszego wypieku zabierałam się chyba rok , bo wydawało mi się , że pieczenie chleba to wielka sztuka . Tak naprawdę ciasto chlebowe to bardzo proste ciasto , wymaga tylko trochę cierpliwości , więc najlepiej zacząć wypieki w wolnym od pracy dniu , kiedy czas nas nie goni i będziemy mogły poczekać aż pięknie wyrośnie . Pierwsze chlebki piekłam z gotowych mieszanek , ale trzeba uważać bo do mieszanek często dodawane są spulchniacze i konserwanty .
Przepis jest prosty :
- 1/2 kg mąki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1 kubek ciepłej wody
Wszystkie składniki mieszamy na sucho a następnie dolewamy ciepłej wody . W zależności od jakości mąki jaką użyjemy wody dolewamy albo mniej albo więcej . Gdy ciasto jest za rzadkie dosypujemy mąkę , gdy za gęste dolewamy trochę wody . Po wymieszaniu powinno łatwo uformować się w kulkę . Ja nie używam maszyny do pieczenia chleba ani miksera , mieszam ciasto w misce przy pomocy łyżki , zagniatając bok ciasta do środka i tak w kółko .
Zagniecione ciasto pozostawiamy w misce do wyrośnięcia . Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce . Najlepiej na szafkę kuchenną przy piecu .
Kiedy ciasto po ok 30 min podwoi swoją objętość jeszcze raz je zagniatamy . Można to zrobić w misce lub na posypanym mąką blacie .
Ja używam do pieczenia chleba metalowych garnków z pokrywką . Chlebki są wtedy równomiernie wypieczone i ładnie wyrośnięte . Można piec również w foremkach tzw. keksówkach , ale wtedy góra chlebka szybciej się przypieka .
Tak więc po powtórnym zagnieceniu ciasta smaruję garnek olejem i posypuję grubo mąką , żeby ciasto nie przywierało w czasie pieczenia i przekładam ciasto do formy . Znowu przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia .
Jeśli chcemy posypać chlebek ziarnami np. czarnuszką , dynią , sezamem lub słonecznikiem trzeba pamiętać by wierzch był wilgotny , jeśli na chlebku jest dużo maki gładzimy go mokrą ręką i lekko dociskamy ziarna , wtedy po upieczeniu ziarenka nie odpadną .
2 komentarze:
Domowe pieczywo, najlepsze! Wspaniały chleb :)
och,moja kategoryczna słabość.ciepły kawałek domowego chleba z chrupiącą skórką, obficie posmarowany masłem i jestem w niebie!nie sposób zakończyć na jednym;)
Prześlij komentarz