Translate

czwartek, 19 września 2013

Kokosowy krem z dyni




Sezon dyniowy rozpoczęty , dziś na stole kremowa przepyszna zupa z dyni - z  mojej własnej dyni .
Cały rok na nią czekałam i jest .


Najpierw kroimy dynię w paski ok 2 cm , najlepiej było by obrać ją ze skórki , ale moja się nie dała . Po upieczeniu jednak skórka schodzi sama , więc nie ma problemu .  Dynie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 30 min do miękkości .
W tym czasie w garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy mrożone warzywa , można dodać więcej marchewki . Przyprawiamy solą i Naturem . Po upieczeniu wrzucamy do garnka dynię i w razie potrzeby dolewamy trochę wody . Kiedy warzywa są ugotowane zdejmujemy garnek z ognia i całość miksujemy na gładką masę . Kiedy krem jest za gęsty polewamy wody gotujemy . Następnie dodajemy całą puszkę mleczka kokosowego - doskonale zastępuje śmietankę . Doprawiamy kurkuma i pieprzem cayenne  . Podajemy posypaną czarnuszka i świeżym tymiankiem .



Prześlij komentarz