Translate

poniedziałek, 16 września 2013

Strogonow w wersji z kurczaka

 


Jutro na obiad Strogonow w wersji z kurczaka , równie smaczny jak z wołowinki ale robi się o wiele szybciej. Najlepiej smakuje z kluseczkami kładzionymi .




2 piersi z kurczaka kroimy w wąski długie paseczki  i marynujemy w oleju i przyprawie do steków .
Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy razem z cebulką . Kolejnym etapem jest dodanie pokrojonej w paski kolorowej papryki i dolanie 1/2 szkl bulionu lub ciepłej wody . Następnie wlewamy śmietankę 18%/ nie kwaśną /  i dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego lub w razie jego braku trochę większą ilość ostrego keczupu. Doprawiamy solą i pieprzem  i jak lubicie możecie dodać ogórki kiszone pokrojone w wąskie paseczki . Gotujemy na małym ogniu do zredukowania śmietany - czyli aż sos zgęstnieje .




Ja najbardziej lubię z kładzionymi kluseczkami  , czyli mąka , jajko , ciepła woda i mieszamy aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany . Następnie łyżką wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu , aż kluski wypłyną na wierzch .


 

 
Prześlij komentarz