Translate

sobota, 24 sierpnia 2013

Smerfetki - kruche babeczki z jeżynami


Przepysznie kruche babeczki z serowym  niebieskim nadzieniem i jeżynami .
Łatwy i szybki przepis . Jeśli upieczemy większą ilość babeczek możemy je przechowywać i przygotować nadzienie w 2 minuty kiedy tylko przyjdzie nam na nie ochota .

Kruche ciasto :

  • 300 g mąki 
  • 200 g masła 
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka 
  • sól
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy masło + szczypta soli . Masło siekamy nożem , kiedy zmiesza się z mąką dodajemy cukier i żółtka . Zagniatamy ciasto . Kiedy składniki się połącza  formujemy z ciasta kulę , zawijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min . 
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik i smarujemy foremki do babeczek roztopionym masłem .
Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek o grubości ok 3-4 mm . Wyklejamy ciastem babeczki , nakłuwamy widelcem . Na wierzch wykładamy folię aluminiowa i wsypujemy fasolę lub groch do obciążenia . 
Pieczemy w piecu nagrzanym do 200 C  ok 10-12 min . Studzimy .

Masa serowa : 
  • 1 serek ricotta 
  • 1/2 galaretki Curacao  Winiary  
  • ok 2 łyżeczki cukru  pudru 
  • kilka kropel soku z cytryny 
  • listki mięty do dekoracji 
Galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej wody . Serek wymieszać z cukrem , dodać cytrynę do smaku . 
odłożyć do drugiej miseczki  ok 2 łyżki serka / posłuży on do przymocowania jeżyn  / Jeśli macie ochotę można zastąpić go bitą śmietaną . Zimną galaretkę przelewamy do serka i mieszamy , aż powstanie jednolita masa . Napełniamy masa babeczki - odstawiamy do lodówki - tężeje w ciągu kilku minut . 
Po zastygnięciu  robimy kleks z serka i dekorujemy świeżymi jeżynami i listkiem mięty / daje on niesamowity smak i orzeźwienie / Smacznego :)



Jeżyny 2013
Prześlij komentarz