Tapenada - to prowansalska pasta w skład której wchodzą oliwki kapary i oliwa . Ja proponuję dodać fileciki anchois .
4 porcje SKŁAD :
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 fileciki anchois
- sól i pieprz
- czarne oliwki 15 szt
- kapary - 2 łyżki
- mięso z piersi kurczaka
- oliwa z oliwek ok 50 ml
- jajko
- czarnuszka
Kurczaka kroimy w 1 cm kostkę solimy i doprawiamy pieprzem - gotujemy na parze lub w małej ilości wody . Z ciasta wykrawamy duże kwadraty .
Oliwki , kapary i fileciki + oliwa miksujemy w blenderze na gładką masę . Smarujemy tapenadą ciasto i wykładamy kurczaka . Pierożki zlepiamy w trójkąty i smarujemy roztrzepanym jajkiem . Posypujemy czarnuszką .
Wkładamy do nagrzanego piekarnika , pieczemy w temp. 250 C ok 15 min .
Sałatka sezonowa :
- rucola
- pomidor LIM
- plasterki sera parmezan
- jeżyny
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz