Translate

sobota, 24 sierpnia 2013

Kruche pierożki z tapenadą i kurczakiem





Dziś polecam pyszną przekąskę , która z powodzeniem może zastąpić również obiad . Jej wykonanie nie zabierze wam więcej niż 20 min . Doskonale sprawdza się z sałatką - u mnie sezonowa propozycja z jeżynami .

Tapenada - to prowansalska  pasta w skład której wchodzą oliwki kapary i oliwa . Ja proponuję dodać fileciki anchois .
 4 porcje  SKŁAD :

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 fileciki anchois 
  • sól i pieprz 
  • czarne oliwki 15 szt 
  • kapary - 2 łyżki 
  • mięso z piersi kurczaka 
  • oliwa z oliwek ok 50 ml
  • jajko 
  • czarnuszka 
Kurczaka kroimy w 1 cm kostkę solimy i doprawiamy pieprzem - gotujemy na parze lub w małej ilości wody . Z ciasta wykrawamy duże kwadraty . 
Oliwki , kapary i  fileciki + oliwa  miksujemy w blenderze na gładką masę . Smarujemy tapenadą  ciasto i wykładamy kurczaka . Pierożki zlepiamy w trójkąty i smarujemy roztrzepanym  jajkiem . Posypujemy czarnuszką . 
Wkładamy do nagrzanego piekarnika , pieczemy w temp. 250 C ok 15 min . 

Sałatka sezonowa : 
  • rucola 
  • pomidor LIM 
  • plasterki sera parmezan 
  • jeżyny 
  • oliwa z oliwek 
  • ocet balsamiczny 



Prześlij komentarz