Translate

niedziela, 27 marca 2016

Lekki tort a la teramisu




  • spód - biszkopt
  • połówka pomarańczy 
  • mały sloiczek drzemu z cytrusów
  • 1 paczka podłużnych biszkoptow 
  • sarek mascarpone 
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 ml rumu + 100 ml mocnej kawy rozpuszczalnej 
  • drażetki z ciemnej czekolady do deoracji 
  • kilka truskawek
  • listki mięty


Spod biszkoptowy skrapiamy obficie sokiem wciśniętym z pomaraczy . Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno , pod koniec dodajemy cukier puder . Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce ser mascarpone . Nasączony spód smaryjemy drzemem z cytrusów. Na to nakładamy ubitą masę .
Biszkopty obcinamy tak by utworzyły kolo . Do miseczki wlewamy rum i zaparzoną kawę . Nasączamy  biszkopty z obu stron i ukladamy na kremie .Pozostaly krem przekladamy do szprycy i sekorujemy biszkopty . Truskawki przekrawamy i umieszczmay na torcie . Dekorujemy kawałkami gorzkiej czekolady i listkami mięty. Schładzamy .


Prześlij komentarz