Translate

sobota, 7 listopada 2015

Kalafior zapiekany w sosie brokułowym



SKŁADNIKI  na 2 porcje :
  • 1 mały kalafior 
  • 1 mały brokół 
  • kawałek suchej bułki , oliwa 
  • sos beszamelowy : masło , mąka , mleko 
  • sól , pieprz, gałka muszkatałowa 
  • 1 paczuszka startego parmezanu Emilgrana 





Z masła , mąki i mleka przygotowujemy sos beszamelowy . Brokuła kroimy drobniutko i wrzucamy do sosu . Zdejmujemy z ognia i miksujemy . Dodajemy paczkę startego parmezanu .
Kalafiora dzielimy na małe różyczki i lekko podgotowujemy w osolonej wodzie .
Kalafiora przekładamy do naczynia żaroodpornego , zalewamy sosem .
W malakserze miksijemy czerstwą bułkę z odrobiną oliwy i parnezanem.
Posypujemy zapiekankę i umieszczamy na ok 15 min do piekarnika na 250 C.










Prześlij komentarz