SKŁADNIKI :
- 250g maki pszennej
- 250 g maki chlebowej z pełnego przemiału
- 8 g suchych drożdży
- 1/2 szklanki zakwasu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- ok 300 ml ciepłej wody
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka siemnienia lnianego
- czarnuszka do posypania
Mąkę mieszamy z płatkami , siemieniem , solą, cukrem i zakwasem .Dolewamy wodę - pozostawiamy by mąka się zakwasiła ok 1 godzinę . Drożdże rozpuszczamy w małej ilości wody dodajemy do ciasta . Jesli jest rzadkie podsypujemy maką . Wyrabiamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia . Metalowy garnek smarujemy olejem i posypujemy maką . Przerzucamy ciasto do garnka bez kolejnego wyrabiania , tak by pozostały pęcherzyki powietrza . Posypujemy czarnuszką . Pozostawiamy do wyrośnięcia . Piec nagrzewamy do 250 C umieszczamy w nim przykryty pokrywką garnek i miseczkę z wodą . Po 30 min pieczenia zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok 15 *20 min . Po upieczeniu wyjmujemy chleb z garnka i studzimy na kratce .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz