Translate

niedziela, 3 maja 2015

Chleb na zakwasie z czarnuszką



SKŁADNIKI :

  • 250g maki pszennej 
  • 250 g maki chlebowej z pełnego przemiału 
  • 8 g suchych drożdży
  • 1/2 szklanki zakwasu 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  • ok 300 ml ciepłej wody 
  • 1/2 szklanki płatków owsianych 
  • 1 łyżka siemnienia lnianego
  • czarnuszka do posypania 
Mąkę mieszamy z płatkami , siemieniem , solą, cukrem i zakwasem .Dolewamy wodę - pozostawiamy by mąka się zakwasiła  ok 1 godzinę . Drożdże rozpuszczamy w małej ilości wody dodajemy do ciasta . Jesli jest rzadkie podsypujemy maką . Wyrabiamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia . Metalowy garnek smarujemy olejem i posypujemy maką . Przerzucamy ciasto do garnka bez kolejnego wyrabiania , tak by pozostały pęcherzyki powietrza . Posypujemy czarnuszką . Pozostawiamy do wyrośnięcia . Piec nagrzewamy do 250 C umieszczamy w nim przykryty pokrywką garnek i miseczkę z wodą . Po 30 min pieczenia zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze  ok 15 *20 min . Po upieczeniu wyjmujemy chleb z garnka i studzimy na kratce . 
Prześlij komentarz