Translate

niedziela, 3 maja 2015

Zaskakujący pasztet ze słonecznika z żurawiną



 SKŁADNIKI :

  • 2 paczki ziaren słonecznika / ok 3 szklanki / 
  • 5 cebul 
  • 50ml oleju 
  • sól Marsala z Rozmarynem firmy Przyprawy Royal Brand 
  • ok 1 szklanki gorącej wody 
  • sos sojowy 
  • gałązka świeżego rozmarynu 
  • garść żurawiny 
  • odrobina bułki tartej do posypania foremki 
Cebulę kroimy drobno i odduszamy na oleju . Dodajemy do ziaren słonecznika i miksujemy w malakserze dolewając gorącą wodę . Gładka masę doprawiamy solą i  sosem sojowym  cały czas prubując . Do zmiksowanej masy dodajemy żurawinę . Aluminiowe foremki keksówki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą , silikonowej  foremki nie trzeba natłuszczać .  Masę przekładamy do foremek . Posypujemy słoneczkikiem i układamy gałązkę rozmarynu . 
Piekarnik nagrzewamy do 200 C - pieczeny ok 1 godziny . Studzimy w foremkach . Kroimy jak juz zupełnie wystygnie .  Można podawać z konfikturą z żurawiny lub gestym jogurtem z koperkiem . 



Prześlij komentarz