- 2 paczki ziaren słonecznika / ok 3 szklanki /
- 5 cebul
- 50ml oleju
- sól Marsala z Rozmarynem firmy Przyprawy Royal Brand
- ok 1 szklanki gorącej wody
- sos sojowy
- gałązka świeżego rozmarynu
- garść żurawiny
- odrobina bułki tartej do posypania foremki
Cebulę kroimy drobno i odduszamy na oleju . Dodajemy do ziaren słonecznika i miksujemy w malakserze dolewając gorącą wodę . Gładka masę doprawiamy solą i sosem sojowym cały czas prubując . Do zmiksowanej masy dodajemy żurawinę . Aluminiowe foremki keksówki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą , silikonowej foremki nie trzeba natłuszczać . Masę przekładamy do foremek . Posypujemy słoneczkikiem i układamy gałązkę rozmarynu .
Piekarnik nagrzewamy do 200 C - pieczeny ok 1 godziny . Studzimy w foremkach . Kroimy jak juz zupełnie wystygnie . Można podawać z konfikturą z żurawiny lub gestym jogurtem z koperkiem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz