SKŁADNIKI :
- 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 100 ml oleju
- 2 cebule
- 1 garść suszonej żurawiny
- 2 - 3 łyżki sosu sojowego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 goździki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka lubczyku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i czarny pieprz
- przyprawa do dziczyzny /DE LUX z Lidla/
- kilka łyżek oleju do smażenia
Foremki smarujemy olejem i posypujemy bułką . Przekładamy farsz i na wierzchu układamy obrane gruszki . Wciskamy je do pasztetu . Piec nagrzewamy do 180 C i pieczemy ok 45 min .
Studzimy w lodówce przez noc . Świetnie smakuje z galaretką z żurawiny .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz