Translate

niedziela, 29 marca 2015

Pasztet z soczewicy z żurawiną i gruszką


 Pasztet zainspirowany przepisem znalezionym na stronie Jadłonomia . Troszkę go zmodyfikowałam

SKŁADNIKI :
  • 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy 
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 
  • 100 ml oleju
  • 2 cebule
  • 1 garść suszonej żurawiny 
  • 2 - 3 łyżki sosu sojowego 
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 1  łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • sól i czarny pieprz
  • przyprawa do dziczyzny /DE LUX z Lidla/
  • kilka łyżek oleju do smażenia


 Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju z liściem laurowym , zielem i goździkiem . Po podsmażeniu wyjmujemy przyprawy z cebuli i wyrzucamy . Cebulę dodajemy do ugotowanej soczewicy i kaszy jaglanej . Dodajemy olej i pozostałe przyprawy . Miksujemy blenderem . Dodajemy żurawinę i mieszamy wszystko łyżką. Ta ilość farszu zmieściła mi się do dwóch foremek .
Foremki smarujemy olejem i posypujemy bułką . Przekładamy farsz i na wierzchu układamy obrane gruszki . Wciskamy je do pasztetu . Piec nagrzewamy do 180 C i pieczemy  ok 45 min .
Studzimy w lodówce przez noc .  Świetnie smakuje z galaretką z żurawiny .


Prześlij komentarz