Translate

czwartek, 3 lipca 2014

Wiosenne risotto z bobem




Składniki :

  • 500 g bobu 
  • ryż na risotto
  • warzywa na wywar warzywny / marchewka , cebule , seler naciowy , świeży tymianek , listki laurowe , ziele angielskie / 
  • 50 g sera Parmegiano 
  • 1 łyżka masła 
  • 2 kieliszki białego wytrawnego wina 
  • oliwa extra vergine 


Wywar warzywny : warzywa obrać , pokroic , zalać zimna woda i gotować na małym ogniu ok 30 min. Doprawić sola i pieprzem .


Cebulki drobno posiekać , poddusić na oleju w dużym rondlu , dodać ryż . Podsmażyć , zalać winem . Cały czas delikatnie mieszać dolewając wywar warzywny . Pod koniec gotowania dodać masło , ser , świeży tymianek , doprawić sola i białym pieprzem .
Podawać z lekko zblanszowanym bobem skropionym oliwą .




Prześlij komentarz