Translate

sobota, 14 czerwca 2014

Placki ziemniaczane z łososiem wędzonym dymem z bukowego drewna


  • 5 średniej wielkości ziemniaków 
  • 1 cebula
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko 
  • sól perska do smaku firmy Royal Brand
  • pieprz czerwony firmy Royal Brand 
  • suszony czosnek niedźwiedzi firmy Royal Brand 
  • olej do smażenia 
  • śmietana lub jogurt typu greckiego 
  • świeży  koperek 
  • cytryna 
  • kawałek wędzonego na ciepło łososia / z Biedronki / 


Ziemniaki obieramy i ścieramy w malakserze . Dodajemy cebulę , jajko , mąkę , przyprawiamy solą i pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim . Zawsze myślałam , że sól to sól i powinna być słona . Jednak sól perska ma wyjątkowy delikatny smak . Smażymy placki na oleju i osączamy na papierowym ręczniku .
W miedzy czasie siekamy koperek , solimy jogurt i mieszamy .
Placki podajemy z pokruszonym łososiem z kleksem z jogurtu .


Prześlij komentarz