Translate

wtorek, 24 czerwca 2014

NIEBIAŃSKI SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ




Spód:

1 paczka (około 250 g) ciastek owsianych lub pełnoziarnistych czekoladowych

4 łyżki masła orzechowego 
2 łyżki roztopionego masła 









Masa serowa: 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego 
250 g serka mascarpone
250 g kremowego słonego serka Philadelphia

3 łyżki mąki ziemniaczanej 
1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 
5 jajek
300 g białej czekolady Wede

Dekoracja: 75 g solonych orzeszków ziemnych +1/2 puszki masy waniliowej z Gostynia 


Przygotowanie:

  • Spód: Ciasteczka pokruszyć (np. w melakserze lub tłuczkiem w misce czy w woreczku). Wymieszać z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Wyłożyć na dno i część boków tortownicy, mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Masa serowa: Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Do misy miksera włożyć twaróg razem z serem mascarpone, serkiem Philadelphia  z mąką ziemniaczaną. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą  . Masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 110 minut. Przy tak niskiej temperaturze sernik nie urośnie i nie będzie opadać .  Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez 5 minut w zamkniętym piekarniku, następnie stopniowo otwierać drzwiczki i stopniowo studzić sernik. Wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, całkowicie ostudzić. Zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić sernik do lodówki  najlepiej na całą noc. 
  • Dekoracja: Orzeszki ziemne posiekać nożem .Masę waniliową podgrzać w rondelku , kiedy się rozpuści dodać orzeszki . Po wystudzeniu udekorować brzeg sernika . 
Prześlij komentarz