Translate

niedziela, 13 kwietnia 2014

Wiosenna tarta z zielonymi szparagami


Wiosenna tarta ze szparagami to prosty i smaczny sposób na "lekką" kolację . Potrzebne będą : 
  • 1 płat ciasta francuskiego 
  • pęczek zielonych szparagów 
  • 150 ml słodkiej śmietanki 
  • 2 jaja
  • 1 szklanka żółtego sera / ja użyłam 3 rodzaje /
  • sól , pieprz , gałka do smaku , ulubione zioła 



Rozwijamy ciasto , brzegi ciasta zawijamy w taki sposób , by powstał grubszy brzeg . Piec rozgrzewamy do 250 C. Podpiekamy cisto ok 7 min .


Jajka roztrzepujemy , wlewamy śmietankę  , doprawiamy i dodajemy utarty ser . Na podpieczonym cieście układamy szparagi i zalewamy wszystko delikatnie masą serową / ostrożnie , żeby masa nie wypłynęła poza brzegi ciasta . Jeśli szparagi są dość grube można je wcześniej krótko zblanszować .
Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok 15 min do ścięcia masy i przyrumienienia brzegów.


 Smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno . Jeśli oczywiście doczeka ostygnięcia . 





Prześlij komentarz