Translate

niedziela, 9 marca 2014

Beza Pavlova z kremem mascarpone i owocami


Tym razem zrobiłam mini pavlove bo miałam do obdzielenia dwie imprezy , ale ilość białek podana w przepisie doskonale nadaje się na cały tort . 

SKŁADNIKI BEZY:
  • białka z 4 jajek rozmiar   L
  • 250 g cukru 
  • łyżka mąki ziemniaczanej 
  • łyżeczka octu ryżowego 
SKŁADNIKI KREMU :
  • 250 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • serek mascarpone 
  • opcjonalnie kakao 3 łyżki , ja dodałam do połowy kremu.


Śmietanę ubijamy na sztywno mikserem , następnie dodajemy cukier i po jednej łyżce serek , na koniec kakao . Wstawiamy krem do lodówki . 

Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec dodajemy cukier / po jednej łyżce / . Ubijanie trwa kilkanaście minut , na koniec masa jest błyszcząca i bardzo gęsta . Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze 1 min. potem łyżeczką octu . W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 150 C. Jeżeli pieczemy jeden placek nakładamy masę na środek blaszki wyścielonej papierem do pieczenia  pamiętając , że trochę opadnie i się rozleje . Starajmy się nałożyć białka dość wysoko .

Ja podzieliłam białka na 7 równych małych placuszków .Pieczemy przez ok 30 min / te małe / Po tym czasie moje były gotowe - wysuszone z zewnątrz i wilgotne w środku . Zostawiłam je w piekarniku do ostudzenia przy otwartych drzwiczkach .
Piekąc jedną bezę  po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 C i suszymy przez 3 godziny .Kiedy bezy wystygną nakładamy krem mascarpone i dekorujemy owocami . Ciasto i krem są słodkie więc trzeba je zrównoważyć dużą ilością kwaśnych owoców . Mi udało się kupić jagody i winogron ale wspaniale sprawdzają się w sezonie truskawki .
Bezę przechowujemy w lodówce , na drugi dzień / jeśli oczywiście zostanie / jest jeszcze lepsza .





Prześlij komentarz