Translate

piątek, 1 maja 2015

SER JOGURTOWY - KULKI Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM W OLEJU


* 1 litr mleka z woreczka
* 1 jogurt grecki ok 3 % tłuszczu
* czosnek niedźwiedzi
* 3 ząbki czosnku
* paski chili
* olej lub oliwa
* sól niejodowana

Mleko mieszszamy z jogurtem , dokładnie zeby nie było grudek . Podgrzewamy ok 15 min na bardzo małym ogniu . Temperatura nie powinna przekroczyć  40 C . Pozostawiamy w garnku na ok 1 godzine . Po tym czasie bakterie jogurtowe powinny juz zagęścić mleko . Znowu delikatnie podgrzewamy , tak by zaczęła się wytrącać serwatka , Lekko mieszamy . Dosączamy serwatkę na gazie lub chuście serowarskiej , najlepiej pozostawiając ser na noc . Formujemy kulki , solimy i obtaczamy w czosnku niedźwiedzim . Układamy kulki w słoiku , przekładamy czosnkiem i paseczkami chili. Zalewamy oliwą i gotowe .

Prześlij komentarz