SKŁADNIKI :
200 g mąki pszennej
100 g masła
1 szklanka wody
szczypta soli
4 duże jajka
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
W garnuszku gotujemy wodę z masłem , 2 łyżkami cukru i łyżeczką cynamonu .
Po zagotowaniu dosypujemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy , aż ciasto utworzy kulę i będzie odchodzić od ścianek . Ciasto ostudzić , przełożyć do malaksera i dodać jajka . Ciasto przełożyć do szprycy z gwiaździstą końcówką .
Rozgrzać olej w głębokiej patelni , wyciskać ciasto i odcinać nożyczkami i wrzucać na rozgrzany olej . Smażyć do przyrumienienia z obu stron . Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną cynamonu .Najlepsze są zanurzane w cieplej czekoladzie .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz