Translate

niedziela, 19 stycznia 2014

RAVIOLI ZE SZPINAKIEM


Niedawno stałam się szczęśliwa posiadaczką  formy do ravioli . Teraz pierożki robię w expresowym tempie i z różnymi farszami . Jednak moje ulubione to te ze szpinakiem i serem .





Farsz:

  • 1 opakowanie świeżych liści szpinaku / LIDL/
  • Ser Mascarpone 
  • 1 opakowanie tartego sera typu parmezan 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka masła 
  • sól do smaku , czarny pieprz
Na maśle podsmażamy szpinak z czosnkiem , kiedy zmięknie odsączamy i dodajemy parmezan i mascarpone . Pierożki nadziewamy zimnym farszem . 






Ciasto podstawowe wg włoskiej receptury :

  • 3 jajka
  • 3 filiżanki mąki 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1/4 filiżanki letniej wody / ale wody dolewamy z umiarem , by zbytnio nie rozrzedzić ciasta / 



Składniki mieszamy i formujemy kulkę . Dzielimy ja na 2 części i rozwałkowujemy cienko na ok 3 mm na posypanej maka stolnicy .


Formę do ravioli posypujemy mąką i układamy na nim płat ciasta . Napełniamy farszem i przykrywamy drugim płatem . Najpierw dociskamy ręką , następnie wałkujemy wzdłuż formy wycinając pierożki .
Odwracamy formę i wysypujemy pierożki na blat .
Wrzucamy na osoloną gotującą wodę i gotujemy ok 3 min .


Podajemy z masłem z dodatkiem szałwii lub z sosem serowo-śmietanowym z boczkiem .


Prześlij komentarz