Niedawno stałam się szczęśliwa posiadaczką formy do ravioli . Teraz pierożki robię w expresowym tempie i z różnymi farszami . Jednak moje ulubione to te ze szpinakiem i serem .
Farsz:
- 1 opakowanie świeżych liści szpinaku / LIDL/
- Ser Mascarpone
- 1 opakowanie tartego sera typu parmezan
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól do smaku , czarny pieprz
Na maśle podsmażamy szpinak z czosnkiem , kiedy zmięknie odsączamy i dodajemy parmezan i mascarpone . Pierożki nadziewamy zimnym farszem .
Ciasto podstawowe wg włoskiej receptury :
- 3 jajka
- 3 filiżanki mąki
- 2 łyżki oliwy
- 1/4 filiżanki letniej wody / ale wody dolewamy z umiarem , by zbytnio nie rozrzedzić ciasta /
Składniki mieszamy i formujemy kulkę . Dzielimy ja na 2 części i rozwałkowujemy cienko na ok 3 mm na posypanej maka stolnicy .
Formę do ravioli posypujemy mąką i układamy na nim płat ciasta . Napełniamy farszem i przykrywamy drugim płatem . Najpierw dociskamy ręką , następnie wałkujemy wzdłuż formy wycinając pierożki .
Odwracamy formę i wysypujemy pierożki na blat .
Wrzucamy na osoloną gotującą wodę i gotujemy ok 3 min .
Podajemy z masłem z dodatkiem szałwii lub z sosem serowo-śmietanowym z boczkiem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz