Translate

niedziela, 26 stycznia 2014

PRZEKŁADANIEC Z JABŁKAMI W AMARETTO


Bardzo prosta sprawa i pyszna , bo kto nie lubi smaku pieczonych jabłek z cynamonem . 
Składniki też podstawowe  , a stopień  trudności żaden . 
Wiec do dzieła . 


SKŁADNIKI :


  • 3 kwaśne jabłka 
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 1/2 filiżanki cukru 
  • 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do pierników 
  • 1/2 filiżanki orzechów włoskich 
  • 50 ml amaretto
  • 1 łyżka masła 
  • Lukier : filiżanka cukru pudru , 1/2 cytryny . 


Jabłka kroimy w 1 cm kostkę i mieszamy z cukrem i przyprawami .


Jabłka podsmażamy na maśle , kiedy cukier zamieni się w karmel i pokryje jabłka dodajemy amaretto . 


Gotowe ciasto francuskie nacinamy z 2 stron .


 Farsz studzimy i wykładamy na środek ciasta . 


 Zawijamy paski ciasta naprzemiennie . 
Wstawiamy do nagrzanego 200  piekarnika na ok 25 min . 


Wyciskamy sok z cytryny do cukru pudru i energicznie mieszamy . Konsystencja ma być taka . żen=by dało się go rozsmarować pędzelkiem . 


 Upieczone ciasto studzimy najlepiej na kratce . Smarujemy lukrem i czekamy aż zastygnie.





Prześlij komentarz