Translate

środa, 15 stycznia 2014

FASOLKA PO BRETOŃSKU



Nie jadłam jej od 100 lat , a przecież jest taka pyszna i do tego doskonałe źródło białka . Prosta i nieskomplikowana , szczególnie kiedy idzie się na prościzną i używa gotowy sos pomidorowy z Pudliszek. 


SKŁADNIKI :
  • 1/2 woreczka fasoli Jaś 
  • 2 kiełbasy paprykowe lub z pieprzem 
  • sos pomidorowy 
  • 1 łyżka majeranku 
  • 1 cebula 
  • olej do podsmażenia cebuli
  • 1 łyżeczka pasty chili /opcjonalnie/
  • świeżo mielony czarny pieprz



 Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na noc . Na drugi dzień zlewamy wodę , nalewamy nowej i solimy . Gotujemy do miękkości .
Na patelni podsmażamy cebulkę i kiełbaskę pokrojoną w talarki . Zalewamy sosem , dodajemy ugotowaną fasolę i doprawiamy majerankiem i pieprzem . Jeśli sos jest za gęsty dolewamy odrobinę wody.




Prześlij komentarz