Translate

poniedziałek, 27 stycznia 2014

Chleb pistacjowy


Dziś piekłam nowy chlebek pistacjowy . A to z tej okazji , że w Lidlu pojawiła się oliwa pistacjowa . 
Chlebek fajnie smakuje z dżemem ale także z serem pleśniowym , bo jak wszystkim wiadomo orzechy i ser to świetne połączenie . 


SKŁADNIKI:
  • 1/2 kg mąki 
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki oliwy pistacjowej 
  • 2 garści pistacji 
  • 1 kubek ciepłej wody 



Wszystkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy . 
Ja używam łyżki , ale można zrobić to mikserem .


Kiedy ciasto będzie elastyczne  formujemy kulę , 
przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia .


Po ok 1/2 godz. wyrabiamy ciasto ponownie . 
Formę do pieczenia lub garnek smarujemy oliwą i posypujemy mąką .


Umieszczamy w garnku ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia .
Ciasto posypujemy lekko mąką by w czasie wyrastania nie przywarło 
do formy . 
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 C przez ok 50 min . 




Prześlij komentarz