Translate

wtorek, 28 stycznia 2014

ZAPIEKANY KURCZAK ZE SZPINAKIEM POD BESZAMELEM


SKŁADNIKI : 
  • 1 opakowanie świeżych liści szpinaku 
  • 3 małe piersi z kurczaka 
  • 200 ml słodkiej śmietanki 
  • sól , pieprz , ulubione przyprawy do kurczaka 
  • olej do smażenia 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 5 dużych ziemniaków
BESZAMEL : 
  • 1/2 kostki masła 
  • mąka 
  • mleko 
  • sól , pieprz , gałka 
  • opcjonalnie żółty tarty ser 



Ziemniaki obieramy , kroimy na na talarki ok 1/2 cm , gotujemy krótko w osolonej wodzie . 
Po ugotowaniu przekładamy  na dno naczynia do zapiekanek  . 
W czasie gotowania ziemniaków kroimy mięso w kostkę i przyprawiamy . 


Mięso smażymy z czosnkiem  i przekładamy na ziemniaki . 


Masło rozpuszczamy i smażymy szpinak doprawiamy solą i pieprzem i dolewamy śmietankę . 
Układamy  trzecią warstwę . 


Przygotowujemy sos beszamelowy . Rozpuszczamy masło , dodajemy mąka , energicznie mieszamy . 
Zdejmujemy z ognia i dolewamy po trochę mleka . Szybko mieszamy , żeby nie było grudek . Doprawiamy sola , pieprzem i gałką . 
Zalewamy zapiekankę i posypujemy startym serem . 


Wszystkie składniki były ciepłe więc nie musimy jej długo zapiekać . 
Wystarczy ok 20 min . 


Smacznego 




Prześlij komentarz