Translate

piątek, 30 sierpnia 2013

Na specjalne życzenie

Świetna  i prosta przekąska na mniejsze i większe przyjęcia . Jedyne co będzie potrzebne to foremka do wykrajania ciasteczek w formie gwizdki i ...

  • ciasto francuskie 
  • mięso mielone 
  • cebulka 
  • sól , pieprz , papryka
  • jajko 
  • bułka tarta 
  • czarnuszka 
  • olej do smażenia 
Mięso mielone  mieszamy z cebulką , przyprawami , jajkiem i bułką tartą . Pozostawiamy trochę jajka do posmarowania ciasta . Formujemy małe kulki , wielkość zależy od rozmiaru foremek do gwiazdek  - smażymy . Po usmażeniu wykładamy kulki na papierowy ręcznik żeby odsączyć nadmiar tłuszczu . 


Z ciasta francuskiego wykrawamy  tyle gwiazdek ile mamy mięsnych kulek . Piekarnik nagrzewamy do 250C , gwiazdki wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia . Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszką , która nada tej potrawie wyjątkowego smaku. ,,W świecie arabskim czarnuszka nawet dzisiaj jest uważana za panaceum. Można tam często spotkać się ze stwierdzeniem, że „czarnuszka leczy wszystko – oprócz śmierci”. Do dziś mówi się o niej „złoto faraonów”.
 Świetnie smakują z sosem majonezowo- musztardowy  / 2 łyżki majonezu mieszamy z łyżeczką musztardy francuskiej z ziarenkami gorczycy i ewentualnie doprawiamy solą / Koniecznie spróbujcie . 

1 komentarz:

Magda pisze...

jakie urocze gwiazdeczki! na imprezę idealne ;-)