- ciasto francuskie
- mięso mielone
- cebulka
- sól , pieprz , papryka
- jajko
- bułka tarta
- czarnuszka
- olej do smażenia
Mięso mielone mieszamy z cebulką , przyprawami , jajkiem i bułką tartą . Pozostawiamy trochę jajka do posmarowania ciasta . Formujemy małe kulki , wielkość zależy od rozmiaru foremek do gwiazdek - smażymy . Po usmażeniu wykładamy kulki na papierowy ręcznik żeby odsączyć nadmiar tłuszczu .
Z ciasta francuskiego wykrawamy tyle gwiazdek ile mamy mięsnych kulek . Piekarnik nagrzewamy do 250C , gwiazdki wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia . Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszką , która nada tej potrawie wyjątkowego smaku. ,,W świecie arabskim czarnuszka nawet dzisiaj jest uważana za panaceum. Można tam często spotkać się ze stwierdzeniem, że „czarnuszka leczy wszystko – oprócz śmierci”. Do dziś mówi się o niej „złoto faraonów”.
Świetnie smakują z sosem majonezowo- musztardowy / 2 łyżki majonezu mieszamy z łyżeczką musztardy francuskiej z ziarenkami gorczycy i ewentualnie doprawiamy solą / Koniecznie spróbujcie .
1 komentarz:
jakie urocze gwiazdeczki! na imprezę idealne ;-)
Prześlij komentarz