Translate

niedziela, 18 sierpnia 2013

Cudowne suszone pomidory z grecką fetą



Za każdym razem kiedy je przygotowuję , myślę , że będą wspaniałą przystawką na zimę . Niestety nigdy nie dotrwały nawet do jesieni . To bardzo prosty przepis i polecam zrobienie  go samodzielnie - są nieporównywalnie lepsze od tych sklepowych .
Pomidory - odmiana LIM  raczej niedostępna w supermarketach , więc polecam zakupy na targu .
Przepis jest wspaniały , gdyż wykorzystujemy całe pomidory , a aromatyczną oliwę do sałatek


  • 3 kg dojrzałych pomidorów  Lim  średniej wielkości - wybierajcie równe - żeby suszyły się równomiernie .
  • oliwa z oliwek ok 1 litr 
  • suszone zioła - tymianek , rozmaryn , bazylia , zioła prowansalskie 
  • czosnek - kilka ząbków 
  • malutka chili suszona / niekoniecznie /  
  • cytryna - sparzona wrzątkiem i wyszorowana 
  • oliwki - czarne i zielone / niekoniecznie / 
  • ser feta - ja daję grecki z Lidla / bo się nie kruszy i oliwa nie będzie mętna / 
  • 2 wyparzone słoiczki ok 1/2 l.


Pomidorki myjemy , przekrawamy na pół po długości , delikatnie odcinamy szypułkę , łyżeczką wydrążamy środek i pestki / wykorzystamy je potem / . Na blaszce wykładamy papier do pieczenia , układamy pomidory , solimy delikatnie i posypujemy odrobiną cukru .
Suszymy w piekarniku kulka godzin , temperatura ok 150 C - 2 godz. następnie wyłączamy piec i uchylamy delikatnie drzwiczki - studzimy . Robimy tak kilkakrotnie - do uzyskania wysuszonych - ale nie na wiór - pomidorków .  Te mniejsze z cieńszą skórką  wysuszą się szybciej  więc trzeba ja wyjąć z pieca wcześniej .
Do słoiczka wsypujemy zioła , kilka ząbków czosnku  dolewamy  trochę oliwy , mieszamy .
Układamy warstwami pomidory , ser , czosnek  i oliwki , na koniec wkładamy ok 2 plasterki cytryny .
Oczywiście można wypróbować wersję z ziołami , czosnkiem i samymi pomidorami . Smacznego .



Zapasy na zimę - I edycja 2013
Prześlij komentarz