Translate

sobota, 9 sierpnia 2014

Orientalna cukinia z pęczakiem dwie wersje


Dziś mój ulubiony pęczak z gulaszem z cukinii . Przedstawiam wie wersje , pierwsza wersja  nie została zjedzona w całości , więc żeby łatwiej było odgrzać potrawę powstała wersja druga - czyli pomieszana  :)

  • 1/2 woreczka kaszy pęczak / przygotować wg opisu na opakowania / 
  • 1 spora cukinia 
  • 1 puszka pomidorów 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 łyżeczka płatków chili Royal Brand 
  • 1 przyprawa Kurczak z Hajfy Royal Brand / przyprawa jest bardzo aromatyczna : liść laurowy , goździki , kora cynamonowa i kardamon .
  • oliwa do podsmażenia 
Cebulę pokroić drobno i lekko podsmażyć na patelni . Cukinię obrać ze skórki , wydrążyć pestki i pokroić w 1 cm kostkę , dodać do cebuli . Lekko poddusić , dodać pomidory z puszki wraz z zalewą . Przyprawić płatkami chili i rozpuszczona w szklance wody przyprawą "Kurczak z Hajfy " . Moja potrawa ma charakter wegetariański , ale znakomicie może sprawdzić się również z podsmażonym kurczakiem . Dusimy na małym ogniu do miękkości cukinii . 

W pierwszej wersji : 






W drugiej wersji :