Translate

poniedziałek, 28 lipca 2014

Ciasto mocno czekoladowe z wiśnią nadwiślańską i chili


W tym miejscu dziękuję Grzegorzowi z Gotowanie z pasją za pomoc w wykonaniu zdjęcia :) podczas warsztatów 

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 9 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g cukru 
  • 100 g brązowego cukru 
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. maślanki
  • 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii firmy Royal Brand 
  • 1 łyżka brandy 
  • 240 ml wody
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 35-40 dag rozmrożonych wiśni nadwiślańskich 

Polewa : 
  • 250 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki miodu wrzosowego 
  • 250 g gorzkiej czekolady z chili 
  • kilka kropli olejku w spraju z chili
  • ubita śmietana do dekoracji 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st. C. Foremkę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do jednej miski przesiać mąkę z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, dodać oba rodzaje cukru i wymieszać. W drugiej misce zmiksować jajka z maślanką, olejkiem i brandy. Do rondelka wlać wodę, dodać masło, sól i podgrzać prawie do zagotowania. Powoli wlewać do suchych składników stale mieszając. Następnie dodać jajka z maślanką i starannie wymieszać. Wiśnie dokładnie osuszyć, rozłożyć je na dnie formy i zalać ciastem . Ciasto wstawić do piekarnika i piec 25-35 minut. 
Do rondelka wlać śmietanę, dodać miód i podgrzewać prawie do zagotowania. Czekoladę posiekać, skropić olejkiem i zalać gorącą śmietaną. Odstawić na minutę i wymieszać, aby powstała gładka masa. Rozsmarować ją na wierzchu .

Prześlij komentarz