Translate

wtorek, 27 maja 2014

Puszysta beza mocno owocowa z lemon curd


SKŁADNIKI BEZY:
  • białka z 4 jajek rozmiar   L
  • 250 g cukru 
  • łyżka mąki ziemniaczanej 
  • łyżeczka octu ryżowego 
SKŁADNIKI KREMU :
  • 250 ml śmietany kremówki 30 % z Gostynia 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • serek mascarpone 
LEMON CURD SYLVII:

  • 4 Eco cytryny / sok i skórka / 
  • 4 jajka 
  • 2 żółtka 
  • 150 g masła z Gostynia 
  • 1 szklanka cukru 



Śmietanę ubijamy na sztywno mikserem , następnie dodajemy cukier i po jednej łyżce serek . Wstawiamy krem do lodówki . 

Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec dodajemy cukier / po jednej łyżce / . Ubijanie trwa kilkanaście minut , na koniec masa jest błyszcząca i bardzo gęsta . Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze 1 min. potem łyżeczką octu . W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 150 C. Jeżeli pieczemy jeden placek nakładamy masę na środek blaszki wyścielonej papierem do pieczenia  pamiętając , że trochę opadnie i się rozleje . Starajmy się nałożyć białka dość wysoko .
Pieczemy przez ok 30 min. 
Piekąc jedną bezę  po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 C i suszymy przez 3 godziny .Kiedy bezy wystygną nakładamy krem mascarpone , lemon curd  i dekorujemy owocami . Ciasto i krem są słodkie więc trzeba je zrównoważyć dużą ilością kwaśnych owoców .


 Lemon curd :  Garnek stawiamy na małym ogniu .Jajka ubijamy rózgą z cukrem , sokiem z cytryn i skórką cytrynowa / starta z 4 cytryn / . Kiedy cukier sie rozpuści dodaje masło , cały czas mieszam . Po jakimś czasie sos będzie gęstniał . Zdejmujemy z gazu , chwilę studzimy . Podobno moga zrobić się grudki , ale u mnie nie było . Zmiksowałam lekko blenderem , wtedy sos zrobił się bardziej puszysty .
Smak jest nieprawdopodobny . Idealnie komponuje się z bita śmietaną i owocami .





Milion smaków truskawek
Prześlij komentarz