- Taka potrawa, jakby gęsta zupa, w której łyżka staje (...) - Z kartofli i kapusty, wszystko rozgotowane i rozdyźdane, a ta kapusta grubo krojona, po brodzie się plącze przy jedzeniu i dlatego to się nazywa parzybroda. Gorące musi być.
- Pożywienie ubogich chłopów - dodała Melania. (...)"
- Pożywienie ubogich chłopów - dodała Melania. (...)"
Joanna Chmielewska "Harpie"
SKŁADNIKI :
- mała główka białej kapusty
- 3 ziemniaki
- 30 dkg wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1 łyżka majeranku
- sól , pieprz , kminek
- 1 l mleka
- smalec do smażenia
Kapustę kroimy drobno . Cebulę , boczek i ziemniaki podsmażamy na dnie garnka na małej ilości smalcu . Dodajemy kapustę i przyprawy . Zalewamy mlekiem i jeśli mleko nie przykryje warzyw dolewamy trochę wody . Gotujemy do miękkości . To mleko w parzybrodzie smakuje rewelacyjnie , tylko trzeba posolić . Musicie spróbować to świetna rozgrzewająca zupa na takie chłody .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz