Translate

sobota, 1 lutego 2014

PARZYBRODA



- Taka potrawa, jakby gęsta zupa, w której łyżka staje (...) - Z kartofli i kapusty, wszystko rozgotowane i rozdyźdane, a ta kapusta grubo krojona, po brodzie się plącze przy jedzeniu i dlatego to się nazywa parzybroda. Gorące musi być.
- Pożywienie ubogich chłopów - dodała Melania. (...)"
Joanna Chmielewska "Harpie"






SKŁADNIKI : 
  • mała główka białej kapusty 
  • 3 ziemniaki 
  • 30 dkg wędzonego boczku 
  • 1 cebula 
  • 1 łyżka majeranku 
  • sól , pieprz , kminek 
  • 1 l mleka 
  • smalec do smażenia 


Kapustę kroimy drobno . Cebulę , boczek i ziemniaki podsmażamy na dnie garnka na małej ilości smalcu . Dodajemy kapustę i przyprawy . Zalewamy mlekiem i jeśli mleko nie przykryje warzyw dolewamy trochę wody . Gotujemy do miękkości . To mleko w  parzybrodzie  smakuje rewelacyjnie , tylko trzeba posolić . Musicie spróbować to świetna rozgrzewająca zupa na takie chłody . 







Prześlij komentarz