Translate

niedziela, 25 sierpnia 2013

Ziemniaczane szaszłyki



 Dzisiejsze  grillowanie na RODOS / Rodzinne Ogródki Działkowe Ogrodzone Siatką / obfitowało w niespodzianki . Pierwszą były szaszłyki z ziemniaków . Wszystkim bardzo smakowały - są doskonalą alternatywą  dla grillowych dodatków.

  • ilość ziemniaków dobieramy w zależności ile mamy zamiar zrobić szaszłyków  - po 3 małe ziemniaki na szaszłyk .
  • szynka wędzona parmeńska lub schwarzwaldzka / każdy plaster przekrawam na pół po długości 
  • patyczki do szaszłyków 
  • świeżo zmielony pieprz 
Ziemniaki gotujemy wcześniej w koszulkach i studzimy. Zimne obieramy ze skórki i każdy owijamy plasterkiem szynki . Nakłuwamy na patyczki po 3 szt na szaszłyk . Posypujemy pieprzem , nie solimy , szynka jest słona . Grillujemy krótko , gdyż wymagają tylko podgrzania . Smacznego 
Prześlij komentarz