Translate

niedziela, 29 listopada 2015

Pasztet z kalafiora



           Rewelacyjny pasztet podpatrzyłam u Jadłonomii . Troszkę zmodyfikowałam , ale wyszedł wyśmienity  Przypieczona skórka i wilgotny w środku. Można jeść bez dodatków lub z kiszonym ogórkiem albo z sosem z jogurtu i koperku . 

SKŁADNIKI :


  • 1 kalafior 
  • 4 średnie ziemniaki 
  • 10 suszonych pomidorów
  • 5 łyzek płatków jaglanych - błyskawicznych 
  • 2 łyżki otrebów pszennych 
  • 2 ząbki czosnku 
  • pęczek pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry 
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • sól do smaku 
Kalafiora dzielimy na małe różyczki , ziemniaki myjemy i kroimy na ćwiartki .Nacieramy oliwą i układamy na blasze i pieczemy do miękkości ok 30 min w 220 C . Zagotowujemy pół litra wody , i gotujemy 2-3 minuty płatki jaglane . Mieszamy . Do miski przekładamy upieczone warzywa , pomidory , czosnek , posiekana pietruszkę , przyprawy i płatki jaglane . Miksujemy na gładka masę . Dodajemy otręby , mieszamy . Masę przekładamy do foremki  , pieczemy ok 40 min w 220 C . Studzimy , wkładamy do lodówki  i kroimy dopiero na drugi dzień . 










Prześlij komentarz