Translate

niedziela, 11 maja 2014

Żytni chleb z orzechami laskowymi i żurawiną


SKŁADNIKI :

  • 250 g mąka żytnia razowa 
  • 250 g mąka pszenna 
  • 200 g /otręby pszenne, zarodki pszenne ,płatki owsiane ,  słonecznik , pestki dyni , siemię lniane , żurawina , orzechy laskowe / mam przygotowaną taką mieszankę 
  • 1,5 kubka letniej wody 
  • 1/2 kostki świeżych drożdży 
  • 1 łyżeczka soli 
Wszystkie składniki mieszamy razem . Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia , przekładamy ciasto , przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1/2 godziny  Piekarnik nagrzewamy do 250 C i pieczemy ok 50 min . Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce lub odwrócony , żeby spód mógł odparować . 



Prześlij komentarz