Składniki lodów :
- 1 opakowanie lodów waniliowych
- 4 jaja
- 1 opakowanie biszkoptów
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 kubek rozmrożonych malin
- 1 łyżka cukru
- mięta do dekoracji
Składniki banan z czekoladą :
- 1 banan
- 100 ml słodkiej śmietanki , ja użyłam śmietankę sojową
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- olej rzepakowy do smażenia
Łyżką do lodów formujemy kulki , najlepiej równej wielkości . Układamy na talerzu i umieszczamy w zamrażarce na ok godzinę . W tym czasie przygotowujemy panierkę . Biszkopty kruszymy w malakserze / jak bułkę tartą / , jajka rozbijamy widelcem. Wyjmujemy z zamrażarki lodowe kulki i panierujemy je najpierw w jajku a następnie w ciasteczkach . Dociskamy panierkę i ponownie umieszczamy w zamrażarce . Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie . Przed samym podaniem smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z każdej strony , delikatnie obracamy na patelni , żeby nie przedziurawić panierki /najlepiej użyć 2 łyżek / Smażymy na oleju rzepakowym bardzo krótko do przyrumienienia panierki .
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 dlatego ten olej jest idealny do smażenia , może być używany również do pieczenia oraz na surowo . Idealny do sosów i majonezów. Stosowany podczas smażenia nie zmienia smaku i zapachu . Olej rzepakowy łatwiej się odsącza dlatego też potrawy są mniej kaloryczne .Idealny do słodkich wypieków , po podgrzaniu doskonale zastępuje masło i może być stosowany w przepisach na ciasta biszkoptowe czy drożdżowe .
Rozmrożone maliny zasypujemy 1 łyżką cukru i miksujemy na gładki mus w malakserze .
W małym rondelku podgrzewamy na małym ogniu śmietankę z pokruszoną czekoladą , mieszamy do rozpuszczenia czekolady . Użyłam słodkiej śmietanki sojowej i dzięki temu sos czekoladowy miał bardziej puszystą konsystencję . Banana obieramy ze skórki i smażymy na gorącym oleju rzepakowym do lekkiego przyrumienienia . Przekładamy na papierowy ręcznik żeby odsączyć tłuszcz . Banana przekładamy na czekoladowy sos a lodową kulkę układamy na malinowym musie . Dekorujemy listkami mięty i gotowe .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz