Translate

niedziela, 18 maja 2014

Lody smażone na oleju rzepakowym z musem z malin


Składniki lodów : 
  • 1 opakowanie lodów waniliowych 
  • 4 jaja
  • 1 opakowanie biszkoptów 
  • olej rzepakowy  do smażenia 
  • 1 kubek rozmrożonych malin 
  • 1 łyżka cukru 
  • mięta do dekoracji 
Składniki banan z czekoladą : 
  • 1 banan 
  • 100 ml słodkiej śmietanki , ja użyłam śmietankę sojową 
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 
  • olej rzepakowy do smażenia 





Łyżką do lodów formujemy kulki , najlepiej równej wielkości . Układamy  na talerzu i umieszczamy w zamrażarce na ok godzinę . W tym czasie przygotowujemy panierkę . Biszkopty kruszymy w malakserze / jak bułkę  tartą / , jajka rozbijamy widelcem.  Wyjmujemy z zamrażarki lodowe kulki i panierujemy je najpierw w jajku a następnie w ciasteczkach . Dociskamy panierkę i ponownie umieszczamy w zamrażarce . Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie .  Przed samym podaniem  smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z każdej strony , delikatnie obracamy na patelni , żeby nie przedziurawić panierki /najlepiej użyć 2 łyżek / Smażymy na oleju rzepakowym  bardzo krótko do przyrumienienia panierki . 
Olej rzepakowy jest naturalnym  źródłem kwasów omega - 3 dlatego ten olej jest idealny do smażenia , może być używany również do pieczenia oraz na surowo . Idealny do sosów i majonezów. Stosowany podczas smażenia nie zmienia smaku i zapachu . Olej rzepakowy łatwiej się odsącza dlatego też potrawy są mniej kaloryczne .Idealny do słodkich wypieków , po podgrzaniu doskonale zastępuje masło i może być stosowany w przepisach na ciasta biszkoptowe czy drożdżowe .
Rozmrożone maliny zasypujemy 1 łyżką cukru i miksujemy na gładki mus w malakserze . 

W małym rondelku podgrzewamy na małym ogniu śmietankę z pokruszoną czekoladą , mieszamy do rozpuszczenia czekolady . Użyłam słodkiej śmietanki sojowej i dzięki temu sos czekoladowy miał bardziej puszystą konsystencję . Banana obieramy ze skórki i smażymy na gorącym oleju rzepakowym  do lekkiego przyrumienienia . Przekładamy na papierowy ręcznik żeby odsączyć tłuszcz . Banana przekładamy na czekoladowy sos  a lodową kulkę układamy na malinowym musie . Dekorujemy listkami mięty i gotowe . 


Prześlij komentarz