- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej '
- 1 łyżeczka soli
- 1 paczuszka ok 7g suchych drożdży
- pół szklanki zakwasu
- 1 szklanka ciepłej wody / jeśli ciasto będzie zbyt twarde dolać więcej
Do miski wsypujemy połowę mąki , zakwas , sól i trochę wody , mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły . Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę .
Następnie dosypujemy pozostałe składniki i dolewamy resztę wody . Jeśli cisto jest zbyt rzadkie podsypujemy pszenną mąką . Cisto ugniatamy , formujemy kulę i pozostawiamy w misce przykrytej wilgotną ściereczką na kilka godzin , a najlepiej na całą noc .
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy . Ja z tej ilości ciasta upiekłam 3 małe chlebki w aluminiowych foremkach do pasztetów , ale można upiec jeden większy chlebek np w formie keksówce .
Formę smarujemy dokładnie małą ilością oleju i obsypujemy mąką . Cisato układamy w formie i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia . Piec nagrzewamy do 250 C . Pieczemy ok 45-50 min .
Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy tak aby chleb miał dostęp powietrza od spodu np. na kratce .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz