Cytrynowa babka z malinami
- 4 jajka
- 200 g masła
- skórka i sok z 1/2 cytryny
- 1 szklanka cukru (180 g)
- 1 laska wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia do posmarowania formy: 1 łyżka masła i około 3 łyżek mielonych orzechów. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C
Masło roztopić, dodać sok i skórkę z cytryny przestudzić dodać cukier wanilinowy.
Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Do ubitych jajek dodać mieszankę mąki i zmiksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolite ciasto .
Do ciasta wlać masło i zmiksować do połączenia się składników w jednolite ciasto (będzie miało konsystencję podobną do ugotowanego budyniu). Masę wylać do przygotowanej formyi wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Można upiec dzień wcześniej i trzymać w formie pod przykryciem.
Lukier cytrynowy z malinami: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny (dodać go tyle aby otrzymać gęsty lukier, w razie potrzeby dodać więcej cukru pudru lub więcej soku z cytryny). Ciasto udekorować lukrem i posypać pokruszonymi mrożonymi malinami .
Najczęściej oglądane posty
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz