Z bułgarskich wakacji przywiozłam tradycyjne garnuszki z których pysznie smakuje ta potrawa - taki niby gulasz .
Kawarma (nie mylić z Kawarną, która jest miejscowością na północnym wybrzeżu Bułgarii) to typowo bułgarskie danie serwowane w niemal każdej restauracji na wybrzeżu Morza Czarnego. Zazwyczaj podaje się je w tradycyjnych, bułgarskich, kolorowych naczyniach. Kawarma to danie mięsne, do którego używa się zazwyczaj mięsa wieprzowego albo kurczaka. Mięso jest pokrojone w kawałki i pływa w pysznym sosie z cebulą. Niekiedy dodaje się też inne warzywa np. ostrą bułgarską paprykę- czuszkę, seler, marchewkę, por czy pietruszkę. Kawarma najlepiej smakuje z chlebem (którym można wytrzeć resztki pysznego sosu) i czerwonym winem.
Składniki (dla 3-4 osób):
- 400-500g mięsa wieprzowego bez kości /gulaszowe /
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 1 lampka wina
- 3-4 łyżki tłuszczu lub oleju
- 1 łyżka mąki
- ½ szklanki wywaru mięsnego
- Papryka wędzona , pieprz, sól
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
Sposób przygotowania:
Należy pokroić mięso w paski, przyprawić je solą i papryką i zostawić na pół godziny. Następnie podgrzać tłuszcz na patelni i podpiec mięso. Podpieczone mięso wyjąć i odłożyć, a na ten sam tłuszcz wrzucić pokrojoną cienko cebulę (ewentualnie jeszcze inne warzywa) na 2-3 minuty. Następnie z powrotem dodać mięso, doprawić całość solą, pieprzem i papryką i delikatnie mieszać mięso z cebulą. Dodać wywar, wino i pokrojony czosnek, następnie gotować na wolnym ogniu przez kilka minut i dodać mąkę do zagęszczenia.
Ziemniaki i marchewkę ugotować .
Ziemniaki i marchewkę ugotować .
Kawarna najlepiej smakuje w typowych, bułgarskich naczyniach ceramicznych. Na dnie układamy warstwę mięsa , warzyw , ziemniaków .Zalewamy wywarem przyprawionym przecierem pomidorowym .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz