- 1 opakowanie ciasta Filo / dostępne już nawet w Biedronce /
- 1 jajko
- opakowanie świeżego szpinaku
- 1 łyżka masła z Gostynia
- trochę startego żółtego sera
- pomidory suszone do smaku
- sól , pieprz
- roztopione 2 łyżki masła z Gostynia do smarowania ciasta
- 150 ml słodkiej śmietanki Gostyńskiej
- forma do mufinek
- pędzelek silikonowy do smarowania
Najpierw przygotowujemy farsz . Na maśle dusimy szpinak , doprawiamy do smaku . Dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory i dolewamy śmietankę . Redukujemy , żeby sos zgęstniał . Na koniec dodajemy starty żółty ser i jajko . Mieszamy . Masę będziemy wlewać do koszyczków z ciasta filo .
Ciasto wyjmujemy z opakowania . Musimy mieć przygotowana masę wcześniej , ponieważ ciasto filo bardzo szybko wysycha i będzie się kruszyć .
Wycinamy kwadraty / po 3 na każdą dziurkę w foremce do mufinek / Płaty ciasta smarujemy roztopionym masłem i składamy po 3 sztuki . Układamy w formie i napełniamy farszem . Pieczemy ok 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 250 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz