Translate

sobota, 9 sierpnia 2014

A LA BAKLAVA Z JABŁKAMI I LIKIEREM

  • ciasto filo 
  • masło do smarowania ciasta 
  • 3 kwaśne jabłka 
  • sok z cytryny 
  • 1/2 szkl. cukru 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 50 ml amaretto lub likieru z lukrecji 
  • garść żurawiny 
  • 1/2 litrowego słoika orzechów włoskich , nerkowców i migdałów . 
Formę do tarty smarujemy masłem . Jabłka obieramy ze skórki , kroimy drobno umieszczamy na patelni . Podgrzewamy dolewając odrobinę wody . Dosypujemy cukier , sok z cytryny i żurawinę i likier  . Podgrzewamy na małym ogniu do miękkości jabłek . Nadmiar syropu odlewamy i pozostawiamy . Orzechy prażymy na suchej patelni a następnie miksujemy dość  drobno . Dodajemy do uduszonych jabłek .


 Każdy prostokątny  płat ciasta smarujemy roztopionym masłem i układamy na nim wzdłuż trochę farszu . Płat ciasta rolujemy i układamy w foremce . Tak postępujemy po kolei z każdym płatem do wyczerpania farszu . Całość jeszcze  raz smarujemy roztopionym masłem . Piekarnik rozgrzewamy do 170 C i pieczemy ok 40-50 min . Po wyjęciu ciasta z pieca polewamy płynem pozostałym po smażeniu jabłek .