- ciasto filo
- masło do smarowania ciasta
- 3 kwaśne jabłka
- sok z cytryny
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 ml amaretto lub likieru z lukrecji
- garść żurawiny
- 1/2 litrowego słoika orzechów włoskich , nerkowców i migdałów .
Formę do tarty smarujemy masłem . Jabłka obieramy ze skórki , kroimy drobno umieszczamy na patelni . Podgrzewamy dolewając odrobinę wody . Dosypujemy cukier , sok z cytryny i żurawinę i likier . Podgrzewamy na małym ogniu do miękkości jabłek . Nadmiar syropu odlewamy i pozostawiamy . Orzechy prażymy na suchej patelni a następnie miksujemy dość drobno . Dodajemy do uduszonych jabłek .
Każdy prostokątny płat ciasta smarujemy roztopionym masłem i układamy na nim wzdłuż trochę farszu . Płat ciasta rolujemy i układamy w foremce . Tak postępujemy po kolei z każdym płatem do wyczerpania farszu . Całość jeszcze raz smarujemy roztopionym masłem . Piekarnik rozgrzewamy do 170 C i pieczemy ok 40-50 min . Po wyjęciu ciasta z pieca polewamy płynem pozostałym po smażeniu jabłek .