W tym miejscu dziękuję Grzegorzowi z Gotowanie z pasją za pomoc w wykonaniu zdjęcia :) podczas warsztatów
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 9 łyżek kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- 100 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 1/2 szkl. maślanki
- 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii firmy Royal Brand
- 1 łyżka brandy
- 240 ml wody
- 125 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 35-40 dag rozmrożonych wiśni nadwiślańskich
Polewa :
- 250 ml śmietany 30%
- 3 łyżki miodu wrzosowego
- 250 g gorzkiej czekolady z chili
- kilka kropli olejku w spraju z chili
- ubita śmietana do dekoracji
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st. C. Foremkę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do jednej miski przesiać mąkę z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, dodać oba rodzaje cukru i wymieszać. W drugiej misce zmiksować jajka z maślanką, olejkiem i brandy. Do rondelka wlać wodę, dodać masło, sól i podgrzać prawie do zagotowania. Powoli wlewać do suchych składników stale mieszając. Następnie dodać jajka z maślanką i starannie wymieszać. Wiśnie dokładnie osuszyć, rozłożyć je na dnie formy i zalać ciastem . Ciasto wstawić do piekarnika i piec 25-35 minut.
Do rondelka wlać śmietanę, dodać miód i podgrzewać prawie do zagotowania. Czekoladę posiekać, skropić olejkiem i zalać gorącą śmietaną. Odstawić na minutę i wymieszać, aby powstała gładka masa. Rozsmarować ją na wierzchu .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz