Dziś mój ulubiony pęczak z gulaszem z cukinii . Przedstawiam wie wersje , pierwsza wersja nie została zjedzona w całości , więc żeby łatwiej było odgrzać potrawę powstała wersja druga - czyli pomieszana :)
- 1/2 woreczka kaszy pęczak / przygotować wg opisu na opakowania /
- 1 spora cukinia
- 1 puszka pomidorów
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżeczka płatków chili Royal Brand
- 1 przyprawa Kurczak z Hajfy Royal Brand / przyprawa jest bardzo aromatyczna : liść laurowy , goździki , kora cynamonowa i kardamon .
- oliwa do podsmażenia
Cebulę pokroić drobno i lekko podsmażyć na patelni . Cukinię obrać ze skórki , wydrążyć pestki i pokroić w 1 cm kostkę , dodać do cebuli . Lekko poddusić , dodać pomidory z puszki wraz z zalewą . Przyprawić płatkami chili i rozpuszczona w szklance wody przyprawą "Kurczak z Hajfy " . Moja potrawa ma charakter wegetariański , ale znakomicie może sprawdzić się również z podsmażonym kurczakiem . Dusimy na małym ogniu do miękkości cukinii .
W pierwszej wersji :
W drugiej wersji :