Translate
niedziela, 20 października 2013
Ciasteczka orzechowe z nutellą lub marmoladą .
250g mąki
200 g masła
70g cukru pudru
1 jajko
100 g marmolady morelowej
sól
40 g drobno pokrojonych migdałów
Mąkę przesiać , wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli a następnie utrzeć z miękkim masłem .
Ciasto wyrabiać tak długo aż będzie gładkie i jednolite . Rozwałkować na posypanym mąką blacie na ok 3 mm i wykroić kółka .
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Połowę ciastek posmarować żółtkiem roztrzepanym z niewielką ilością wody , posypać migdałami . Piec w 180 C przez 10-15 min.
Odstawić do ostygnięcia . Wg oryginalnego włoskiego przepisu przekładać marmoladą morelową .
Ja trochę zmodyfikowałam przepis i do maki dodałam trochę maki orzechowej i przełożyłam ciasteczka nutellą .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
1 komentarz:
Jakie śliczne maleństwa :)
Prześlij komentarz