Dżdżysty listopadowy wieczór niewątpliwie sprzyja sprawianiu sobie przyjemności . W październiku królowała dynia - zostało mi jeszcze kilka sztuk więc tym razem nowa odsłona .
Niedawno przeczytałam o kawie dyniowej i dziś postanowiłam ją przyrządzić . Przyprawy pachną bosko , imbir , cynamon , gałka i wanilia a do tego bita śmietana - nie mogę się doczekać .
Składniki :
- 2 łyżeczki expresso
- 100 ml śmietanki
- imbir , gałka , cynamon , pasta waniliowa / ilość wg. uznania/
- 1 kubek ugotowanej dyni
- brązowy cukier
Najpierw przygotowujemy coś w rodzaju syropu z dyni . Gotujemy dynię do miękkości w małej ilości wody z brązowym cukrem / wg . uznania / i przyprawami . Po ugotowaniu miksujemy na gładką masę w razie potrzeby dolewamy trochę wody . Kawę zalewamy gorącą wodą i dolewamy ciepłą śmietankę oraz syrop dyniowy . Można udekorować bitą śmietaną i posypać cynamonem. Dla wielbicieli dyni znakomita .
2 komentarze:
Ojjj tak ! Uwielbiam :)
Pyszna jest :) Też poznałam ją dopiero w tym roku, zakochałam się od razu :)
Prześlij komentarz