Wszystkie składniki dokładnie mieszamy , smażymy kilka minut z cebulka , żeby mięso nie było surowe i dodajemy ugotowane 2 woreczki ryżu .
Oddzielamy z główki kapusty / ja mam włoską / ok 12 dużych liści . W dużym garnku zagotowujemy wodę i blanszujemy liście . Nie chodzi o to żeby się ugotowały , ale zmiękły i nie pękały podczas zawijania farszu.
Kiedy liście ostygną wykrawamy twarde błonki i zawijamy w nie farsz.
W metalowym garnku wykładamy spód surowymi liśćmi , układamy ciasno gołąbki i przykrywamy je kilkoma liśćmi , żeby podczas pieczenia się nie przypaliły .
W miseczce rozrabiamy bulion z przecierem pomidorowym i zalewamy gołąbki / tak ok na 3 cm /
Pieczemy w 200 C przez ok 1,5 godziny . Podajemy z sosem pomidorowym .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz