Jesień ... pachnie jabłkami i cynamonem . Leniwa niedziela , więc i deser niewymagający wielkich zdolności , ale jakże pyszny i aromatyczny .
Potrzebujemy : - 6 gotowych korpusów babeczek
- 2 kwaśne jabłka
- garść orzechów włoskich
- 6 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sos balsamiczny figowy lub gruszkowy
- 50 ml amaretto
- 1 łyżka masła
Jabłka kroimy na ćwiartki , wykrawamy środki i kroimy drobno . W misce mieszamy jabłka z cukrem / 4 łyżki / i cynamonem .
Na patelni rozgrzewamy masło i dusimy na nim jabłka ok 3 min , następnie dolewamy amaretto i jeszcze trochę podgrzewamy .
Gotowe babeczki wypełniamy masą jabłkową z czubkiem . Wkładamy na kilka min do nagrzanego piekarnika - tylko po to żeby podgrzać babeczki . W tym czasie na patelni przygotowujemy karmel z 2 łyżek cukru i wrzucamy orzechy . Kiedy karmel pokryje orzechy nakładamy je na babeczki , jeszcze chwilę trzymamy w piecu . Podajemy z kawą i likierem Amaretto / Lidl / .
1 komentarz:
Smakowite te babeczki :)
Prześlij komentarz