Translate

niedziela, 26 kwietnia 2020

Pszenny chleb z marynowanym pieprzem


SKŁADNIKI :

  • 1/2 kg  mąki pszennej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki marynowanego pieprzu 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 kostki drożdży 
  • 1 szklanka letniej wody 
Mąkę wsypujemy do miski . Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy , w razie potrzeby dolewamy wody /wszystko zależy od tego jakiej mąki użyjemy / . Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce . Po ok 30-40 min zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie lekko podsypując mąką . Kiedy jest elastyczne i nie klei się do rąk formujemy kulkę i umieszczamy w żeliwnym garnku wyłożonym papierem do pieczenia .Posypujemy mąką . Ponownie przykrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce . Czas wyrastania ciasta zależy od temperatury otoczenia , czasem jest to 30 min a czasem potrzeba nawet godziny . Piekarnik nagrzewamy do 180C. Umieszczamy w piekarniku garnek z chlebem i przykrywamy pokrywką - pieczemy ok 30 min. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok 15-20 min . W zależności od tego jak będzie się przyrumieniała skórka . Po upieczeniu wyjmujemy z garnka i studzimy na kratce . 



1 komentarz:

An etka pisze...

Czy mogłabyś zdradzić w jakim garnku upiekłaś ten chleb? Chodzi mi o producenta i rozmiary garnka.