Potrzebne będą:
• 1 duża puszka gotowej masy makowej ok 850 g
• 100 g migdałów w płatkach
• 6 jajek
• opcjonalnie owoce kandyzowane
• 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30% z Gostynia
• 150 g czekolady mlecznej
- 150 g mielonych migdałów - niekoniecznie
Do dekoracji można użyć polewy czekoladowej i wiśni kandyzowanych .
Polewa :
- 150 G gorzkiej czekolady
- 70 g masła
Masło roztopić w garnuszku . Do gorącego dorzucamy pokruszoną czekoladę . Masa świetnie się rozprowadza na cieście , a po wystygnięciu jest gładka i lśniąca .
Masę makową przekładamy do miski , dodajemy po jednym jajku i miksujemy na wolnych obrotach po ok 30s - każde jajko . Następnie dodajemy migdały , pokruszoną czekoladę , śmietanę .
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 175 C . W tortownicy /24cm/ wykładamy dno papierem do pieczenia , boki smarujemy masłem i posypujemy mąka . Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy ok 50 min. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy i pozostawiamy na ok 8 godzin do odparowania - nie przykrywamy .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz