Składniki ciasta :
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać cukier. Dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Dodajemy olej . Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej.
Formy o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia . Pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC .
Jeżeli ciasto wyjdzie dość suche można nasączyć je mocną esencją herbacianą .
Składniki masy :
- pół szklanki mleka Gostyńskiego
- 2 szklanki mleka w proszku pełnotłustego z Gostynia
- 2/3 szklanki cukru
- 350 g masła z Gostynia
Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem. Ostudzić. Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone mleko. Wsypać po trochę mleko w proszku i ucierać, do gładkości.
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą.
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g gorzkiej czekolady lub kuwertura
- 70 g masła
Masło rozpuścić w garnuszku , dodać pokruszona czekoladę. Polewą polać ciasto.
Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu . Przed podaniem wyjąć ciasto żeby masa zmiękła Ciasto jest bardzo słodkie więc proponuję kroić je w wąskie kawałki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz