PORCJA DLA 2 OSÓB :
Farsz do cukinii:
- 2 okrągłe cukinie
- 1 cebula
- garść świeżego tymianku
- oliwa i masło gostyńskie do podsmażenia warzyw
- 3 suszone pomidory
- 4 zielone szparagi
- przyprawa "kurczak z kiełkami " firmy Royal Brand
- łyżka czosnku niedźwiedziego firmy Royal Brand
- sól perska do smaku
- opcjonalnie można dodać ser feta
Z cukinii odcinamy górę , tak żeby powstała czapeczka . Wydążamy środek , kroimy miąższ , doprawiamy przyprawą " kurczak z kiełkami . Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i podsmażamy cebulkę .Dodajemy szparagi i cukinię , dosypujemy tymianek i czosnek niedźwiedzi . Solimy do smaku i dodajemy ok 2 łyżek ugotowanego pęczaku . Całość przekładamy do lekko osolonych cukinii .
Rozgrzewamy piekarnik do 250 C , cukinie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym , dolewamy troszkę wody i oliwy . Wstawiamy do pieca na ok 15 min ,w tym czasie polewamy cukinię wodą z masełkiem .
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 2 szklanki wody
- łyżeczka soli i masła gostyńskiego - do wody
- Kaszę wsypujemy do gotującej się wody z solą i masłem . Gotujemy do miękkości
- ----------------------------------
- 2 pomidory
- 4 suszone pomidory
- duży pęczek bazylii
- sok z limonki
- oliwa z pomidorów ok 50 ml
- czosnek niedźwiedzi
- tymianek
- składniki salsy umieszczamy w blenderze i miksujemy doprawiamy solą i limonką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz