Nigdy nie przepadałam za selerem , tolerowałam go chyba tylko w sałatce jarzynowej . Jednak kiedy na Blogu Madame Edith znalazłam pyszny przepis na Krem z selera postanowiłam go wypróbować . Oczywiści się nie zawiodłam . Jest przepyszny więc wpisuje się na listę moich ulubionych zup .
Składniki :
- 1 mały seler
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 ziemniaki
- 4 liście laurowe/ ja użyłam świeżych /
- 3 kulki ziela angielskiego
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- oliwa truflowa
- kolendra lub pietruszka
Pokrojone w kostkę warzywa podsmażamy w garnku na odrobinie oliwy.Tylko marchewkę kroimy w większe kawałki bo będziemy ją wyławiać przed miksowaniem . Warzywa zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok 1 godzinę . Na koniec doprawiamy solą i pieprzem , przyprawiamy gałką . Wyławiamy marchewkę i miksujemy na gładki krem.
Na koniec kilka kropel oliwy truflowej nadaje zupie wyjątkowego smaku.
Podajemy z paluszkami z ciasta francuskiego z kminkiem i czarnuszką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz