Na warsztatach z Davidem poznałam przepis na wspaniałe pierożki samosy .Jest to przekąska z kuchni indyjskiej ,trójkątne pierożki smażone na oliwie z farszem z pikantnych warzyw . Na warsztatach David pokazał nam te pierożki zawijane w kruche ciasto Filo . Niestety na moim zadupiu nikt w sklepach o takim nawet nie słyszał więc puki co użyłam substytutu w postaci ciasta francuskiego . Farsz do pierożków jest pyszny i zaskakujący . Samosy idealnie sprawdzą się na piknikach i grillach . Kruche i pikantne mogą z powodzeniem zastępować na pieczywo do sałatki .
Składniki :
- 2 pory / białe części / drobno kroimy
- olej ryżowy lub oliwa do smażenia
- ser feta
- sos teryiaki - wspaniale zastępujący sól
- 2 łyżeczki tartego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- kminek i czarnuszka do posypania
Pory poddusić na oliwie , doprawić sosem teryiaki . Zdjąć z ognia , pomieszać z serem feta , dodać imbir i kminek .
Ciasto francuskie pokroić na paski o szerokości ok 4 cm . Nakładać farsz na koniec paska i zawijać w trójkąt .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz